Løkta ungdomslag 1919-2019

Ungdomslaget har i alle år arrangert tradisjonell 17.mai-feiring med tog, sanger, tale for dagen, bevertning og leiker på idrettsplassen. Her er ungdomshuset slik det var før utbygging i 1980/81. Bakerst i toget sees fra v. Agnes Guttormsen, Paula og Ingvald Laumann med sønnen Kai i rullestol, Arne og Aslaug Guttormsen. Kanskje kan noen kjenne igjen flere? Bildet er fra 1979.

 

Norges Ungdomslag var en nasjonal bevegelse som hadde som formål å skape folkelige kulturaktiviteter, engasjement og levende, aktive lokalmiljø, dans, teater, kursvirksomhet samt bygge egne lokaler. 21.april 1919 ble et frisinnet ungdomslag stiftet på Løkta, som fikk navnet Løkta ungdomslag / U.L. Solglimt. Styret bestod av Halvdan Andersen, Olav Drotninghaug, Lindvald Høgås, Amanda Kristensen, Alfred Pedersen, Astrid Adolfsen med Martin Adolfsen (handelsmann) som formann. Det ble tegnet 40 medlemmer og utarbeidet grundige og strenge forskrifter. Formålet med laget var ”At virke for et sunt ungdomsmiljø og et godt kameratskap blant stedets ungdom, samt vekke lyst og interesse for alt godt og edelt i livet”.

Det første lagsmøtet ble lagt til Breivik skole. Møtet begynte med sang og salme. Deretter var det opplesning og vedtak av vedtektene. Det ble besluttet at laget skulle utgi sin egen håndskrevne avis, med navnet ”Vårsol”. En redaktør fikk ansvaret for innholdet i avisa til neste lagsmøte. 17.mai-festen skulle arrangeres av ungdomslaget, egen komite ble valgt til feiringa. Underholdningskomite ble også valgt. Overskuddet av festen skulle gå til ungdomslaget, det skulle nå spares til å få bygd et eget ungdomshus. På neste lagsmøte ble bygging av ungdomshus største og viktigste sak. Komite for fremme av hus ble Lindvald Høgås, Ingvald Sivertsen og Petter Breivik. De skulle undersøke mulighetene for billige materialer. Huset skulle settes opp på dugnad.

På ungdomslagets lagsmøter var det vanlig med sang, opplesning, diskusjon av et aktuelt tema, opplesning av avisa ”Vårsol”, servering av kaffe og brødskiver og til slutt leik / dans. Tema på ett av møtene var ”Får vi lov til å koke heimbrent?”. Hvordan utfallet av debatten endte, vites ikke.

6.des. 1925 stod det nyoppførte ungdomshuset ferdig. En viktig milepæl var nådd. Alt grave- og snekkerarbeid var gjort på dugnad. Det ble opptatt lån, og hvert medlem måtte garantere for et visst beløp. De mest innbringende aktiviteter var festene 17.mai, i julen og maskeradefest. Også ungdomsmøtene gav ungdomslaget noen kroner i overskudd. På 1930-tallet ble huset malt, hustomta ble planert, det ble bygget scene, og huset fikk jerntak, alt gjort på dugnad. På samme tid ble det opprettet leikarring og samarbeid med Levang og Glein ungdomslag. Det ble utvekslet skuespill mellom lagene. På denne tiden begynte laget å leie ut huset til andre lag og foreninger, noe som var med på å styrke økonomien. Det ble investert i ny og moderne ovn, pipa ble reparert og små utbedringer utført.

Når en vet hvor vanskelige tider det var på 1930-tallet, er ungdomslagets aktivitetsnivå meget imponerende. I 1933 gav laget ei gave til tuberkuloseforeningen (Løkta helselag). I 1938 mottok UL Solglimt kr 400,- i dagsverkbidrag, som var statlige sysselsettingsmidler for å få folk i arbeid. Det muliggjorde ferdig planering og inngjerding av tomta, beplanting av trær som ble hentet fra Sandåkerfjellet samt maling av huset innvendig.

Med 2.verdenskrig kom en svært vanskelig periode for alt lagarbeid og festlige arrangementer i ungdomslagets regi. Det var 5 år med krig, okkupasjon, diktatur og nazifisering av ungdomslagene over hele landet. Protokoller for denne perioden mangler dessverre, men det er all grunn til å tro at ungdomslaget gikk inn i en mørk og passiv periode.

Etter frigjøringen tok aktiviteten seg opp igjen. Det ble igjen arrangert 17.mai-fester, sommerfester, høstfest, 3.juledagsfest og maskeradeball 2.nyttårsdag. Styremøter, lagsmøter, årsmøter med underholdning, redaksjonsmøter til avisa ”Vårsol” og ungdomsmøter med dans vitner om stor aktivitet. Både i 50-, 60- og 70-årene arbeidet ungdomslaget jevnt og trutt med sine hovedaktiviteter. Mye arbeid både praktisk og organisatorisk ble nedlagt i denne perioden.

I 1977/78 startet planlegging av den første utbygginga på ungdomshuset. Det var først og fremst stort behov for toalett og kjøkken. Bygginga kom i gang i 1979 på dugnad, tilbygget var på 75 kvm. Dette inneholdt kjøkken, spisesal, klosetter, bod og garderober, det ble også lagt inn vann fra kommunalt vannverk som nå var en realitet. I 1980 og utover ble det opprinnelige bygget restaurert, scenen ble fjernet, og det ble lagt nytt golv og isolasjon i dansesalen. Videre ble tak og vegger tilleggsisolert , og bygget fikk utvendig tømmermanns-kledning og stålplater på taket.

Fra slutten av 1980-tallet og den neste tiårsperioden hadde ungdomslaget også en særdeles aktiv periode. Laget hadde et godt samarbeid med Løkta ungdomsklubb som var etablert, de hadde betydelige studieaktiviteter med egen studieleder. I 1989 ble det stiftet teaterlag i lagets regi, og det ble framført revyer og avholdt visekvelder. Det ble innkjøpt musikkanlegg, og taket som var tatt av stormen, ble reparert. I 1990 ble ungdomslaget bedt om å avholde auksjon etter Georg Solbakkens dødsbo, noe som innbrakte kr. 8000,-. Det ble arrangert kurs i gammeldans, i lappeteknikk, tømmerhogst m.m.

Ei større utbygging av ungdomshuset ble nå planlagt med utvidelse av areal og nye og bedre planløsninger. I 1989 ble det søkt om investeringstilskudd for lokale kulturbygg. Det ble gjort avtale med Jan Laumann om makebytte av tomt. Lag og foreninger ble bedt om å klargjøre sine rombehov. Overslaget på utbyggingsprosjektet var på ca 1 mill kr. Beregnet tilskudd var på kr. 500000,- I tillegg ble det søkt om lån på kr. 140000,-.  Ungdomslaget fikk tilbud om å hugge tømmer til utbyggingen i Herringen. Pris kr. 100,- pr.m3 og saging kr. 150,- pr. m3. Beregnet masse var 50 m3 til råbygget.

Arbeidet med tømmerkjøpet i Herringen ble gjort på dugnad. Det ble transpotert til Løkta med Nord-Norges salgslags biler. Tegninger til bygget var nå godkjent med visse justeringer. På auksjon på Dønna kjøpte laget oppvaskbenkplater og pengeskrin. Det ble satt opp gjerde rundt den nye tomta. Selv om søknader om midler ikke var ferdigbehandlet, ble støping av grunnmur og oppstart av utbygget satt i gang. I denne perioden hadde ungdomslaget bare 31 medlemmer.

Det var likevel stor aktivitet med utbygging, festlige tilstelninger, kurs og bingoarrangement. Laget kjøpte inn stekeovner, oppvaskmaskiner og diverse kjøkkenutstyr. De fikk også tak i folk som arbeidet for trygd, dette gav resultater når det gjaldt den storstilte utbyggingen.

Utbyggingen ble en stor suksess, og folket på Løkta har hatt stor glede og nytte av det moderne og flotte ungdomshuset. Løkta ungdomslag jubilerer i 2019 og kan være stolt av sin historie – hundre år med positiv utvikling.

VI GRATULERER SÅ MYE!